בעקבות מחלת גבהים: חולצו ארבעה ישראלים מהרי נפאל
ארבעה מטיילים ישראלים המגיעים משלושה מסלולים שונים בהרי נפאל, הרגישו תסמינים של מחלת גבהים ופונו באופן מיידי. המטיילים סבלו מהתסמינים עד להגעת המסוק. זאת בעוד כי אחת המטיילים היה באמצע טרק האוורסט בייס קמפ, כאשר הוא מספר כי במהלך הימים האחרונים בטרק החלו התסמינים של מחלת הגבהים. הדבר התקבל כתוצאה של עלייה לגובה רב וירידה חדה בבוקר שאחריי, מה שהוביל לתחושות נוראיות בבוקר, כאבים שמלווים את המטייל למשך ימים לצד שיעולים, בעיות שינה, חוסר תיאבון וכן הלאה. לאחר שחברת מגנוס יצרה קשר עם המטייל במטרה לוודא לשלומו, עלתה המסקנה כי הפתרון האידיאלי יהיה פינוי מיידי, ולא המתנה להתאוששות. לאחר פרק זמן של עשרים דקות, קיבל המטייל הודעה לסמארטפון שמודיעה כי המסוק בדרך. לאחר זמן קצר של 20 דקות נוספות הגיע המסוק לחלץ את המטייל ישירות אל בית החולים.
יחד עם זאת, חשוב לציין כי כל ארבעת המטיילים הם מבוטחים של החברה פספורטכארד, כאשר הפינוי בוצע בעזרת הצוותים של מגנוס איתור וחילוץ. בנוסף, ראוי לציין כי חלק מהחילוץ התאפשר בעזרת לחצן מצוקה שהיה על גבי מכשיר לוויני, שנחלץ לאחר שהמטיילים החלו להרגיש בתסמינים של המחלה. זאת בעוד כי מספר גורמים רלוונטים מספרים כי החילוץ בוצע בעזרת מסוקים וכלי רכב, בהתאם לתנאי השטח. כמו כן, חשוב לציין כי ארבעת המטיילים נמצאים במצב טוב, כאשר חלקם עדיין נמצאים באשפוז לצורך מעקב והשגחה רפואית.
מגורם בכיר בחברת פספורטכארד נמסר כי המטיילים נותנים בחברה אמון פעם אחר פעם, אמון כי החברה תהווה את רשת הביטחון שלהם בזמן אמת, כאשר אחריותה הבלעדית של החברה היא להוכיח לכם את המחויבות לטיפול מיידי, בכל מקום ובכל זמן.
כיצד ניתן להימנע ממחלת גבהים?
תחילה, חשוב להבין כי מחלת גבהים היא למעשה תוצאה שנגרמת בעקבות העובדה כי האוויר בגובה רב הוא דליל יותר באופן משמעותי ויש בו פחות חמצן. משכך, ניתן להסיק כי לוקח לגוף האנושי מספר ימים על מנת להסתגל לדלילות כזו של חמצן. כמו כן, חשוב לזכור כי מחלת הגבהים מונה בתוכה שלושה צורות שונות, כאשר הנפוצה ביותר בין השלושה היא מחלת הגבהים הפשוטה, שלרוב תבוא לידי ביטוי בבחילה, כאב ראש וחוסר תיאבון. זאת בעוד כי המחלה תופיע ברוב המקרים בפרק זמן של יום או יומיים לאחר ההגעה אל הגובה הייעודי. מחלת הגבהים הסטנדרטית תימשך כמה ימים, כאשר תהליך ההחלמה שלה הופך ליעיל ואפקטיבי כל עוד לא ממשיכים לטפס.
כמו כן, הצורה השנייה שהיא צורה נפוצה הרבה פחות, היא למעשה בצקת מוח של גובה רב שעשויה לבוא לידי ביטוי בחוסר שיווי משקל, איבוד הכרה, טשטוש ובמקרים נדירים אפילו מוות. חשוב לציין כי מדובר מחלה נדירה במיוחד, אך בעת בה מופיעים התסמינים שלה, חשוב להתפנות בצורה המיידית ביותר לגובה נמוך ככל הניתן, בין אם בעזרת מסוק ובין אם בהליכה. זאת בעוד כי במידה ונשארים בגובה רב עולים הסיכויים למוות, ולצערנו ישנם לא מעט מקרי תמותה שסובבים סביב מטיילים שמטיילים בגובה רב.
הצורה השלישית והאחרונה של מחלת הגבהית היא בצקת ריאות של גובה רב, מחלה שבאה לידי ביטוי בקוצר נשימה, בין אם יבש, קצפי או לחילופין דמי. כמו כן, גם במצב כזה על המטייל להתפנות באופן מיידי לגובה הנמוך ביותר.
בשורה התחתונה
הדבר החשוב ביותר במניעת תסמיני המחלה הוא שתי פעולות עיקריות, כאשר הראשונה תהיה לוודא טיפוס באופן הדרגתי, בעוד שהדבר החשוב השני יהיה להקשיב לגוף שכן, בשעת "איתות" בה אתם מרגישים שאתם לא חשים בטוב, הימנעו מלהמשיך בטיפושים.